Vergi denetiminde büyük dönüşüm
Vergi denetiminde büyük dönüşüm
Bir yıldır süren vergide devrim niteliğindeki dönüşüm tamamlandı. Dünya standartlarında denetim için 5 bin kişilik bir ordu kuruldu. Sessiz devrimin mimarlarından biri olan Adnan Ertürk, "Denetimde hem devletin hem vatandaşın hakkını koruyacağız" dedi
Türk vergi sistemindeki denetim yapısı son bir yıl içinde sessiz bir devrime imza attı. 2011'de hayata geçirilen "Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı" ile start alan dönüşüm sayesinde, önce çok başlı yapı terk edildi, ardından da yaklaşık 5 bin kişiden oluşan Türkiye'nin en büyük denetim mekanizması kuruldu. Hesap Uzmanı, Maliye Müfettişi, Gelirler Kontrolörü ve Vergi Denetmeni kadroları ile bunların bağlı oldukları kurullar kaldırıldı. Tek çatıda toplanan birimlerin görevini yürütecek kişiler Vergi Müfettişi unvanını aldı. Uzmanlaşma ve iş bölümü anlayışıyla yenilenen kurum, vergi denetimlerinde standart bir yapı oluşturmayı başardı. Dönüşüm sayesinde vergi kaçakçılığının büyük oranda düşmesi bekleniyor.
ÇEVİK SİSTEM KURDUK
Kısa sürede yaşanan değişimin mimarlarından olan Vergi Denetim Kurulu Başkanı Adnan Ertürk yeni dönemi ve kurumun hedeflerini SABAH'la paylaştı. Ertürk, "Türkiye'nin en büyük denetim birimi olduk" dedi. Adnan Ertürk şöyle konuştu: "Vergi denetiminin tek elden yürütüleceği, çevik ve güçlü bir sistem kurduk. Kurumsal kimliğimizi logolarımıza varıncaya kadar sil baştan yeniden oluşturduk. Vergi Denetim Kurulu dünya standartlarında denetim yapacak. Denetimleri gerek kamunun, gerekse mükellefin hakkını en üst seviyede koruyarak gerçekleştireceğiz. Esas itibarıyla objektif ve hakkaniyete uygun hareket eden bir denetim birimi olacağız."
800 KİŞİYE AYNI ANDA EĞİTİM
Yeni denetim mekanizmasında kurum içi eğitim sistemine de önemli yatırımlar yapıldı. Bu kapsamda Ankara'da aynı anda 800 kişinin eğitim alacağı bir merkez kuruldu. Hedeflerinin her zaman güncellenen ve bilgi birikimini yükselten bir kadroya sahip olmak olduğunu vurgulayan Ertürk, "Eğitime çok önem veriyoruz. Neticede vergi mükellefleri küresel ticaretin yeni kurallarına hızla adapte olabiliyorlar. Bizimde onlarla aynı dili konuşabilmemiz için kendimizi yenilememiz lazım. Ayrıca yabancı sermaye konusunda da çok hassasız. Ülkemize gelen yabancı şirketlerin vergi mevzuatında sıkıntı yaşamaması için alanında uzman, iyi derecede yabancı dil bilen denetim grupları oluşturduk" dedi.
RİSK ANALİZİ YAPACAK
Kurumun, logosundan binaların mimari düzenlemesine kadar birçok alanı yenilediklerini anlatan Ertürk, standart bir kurumsallık yakaladığını söyledi. Vergi denetiminde Ar-Ge çalışmalarına da ağırlık vereceklerini vurgulayan Ertürk, buradaki risk analizlerini de kendilerinin gerçekleştireceğini belirtti. Ertürk, "Bu şekilde risk analizine dayalı, objektif esaslara göre vergi incelemesi yapacağız" diye konuştu.
4 GÜÇLÜ BİRİM
Yeni dönemde vergi mükellefiyle vergi denetimini yapan müfettişlerin aynı dili kullanmalarını hedeflediklerini vurgulayan Ertürk, "Bu kapsamda 4 ana denetim alanı belirledik. Büyük Ölçekli Mükellefler Grup Başkanlığı, Küçük ve Orta Ölçekli Mükellefler Grup Başkanlığı, Örtülü Sermaye, Transfer Fiyatlandırması- Yurtdışı Kazançlar Grup Başkanlığı ve Organize Vergi Kaçakçılığı ile Mücadele Grup Başkanlıkları'nı kısa bir süre içinde hayata geçirdik" dedi. Bu sayede işinin ehli, hukuka saygılı ve bütün işlemlerde bu kuralları üst seviyede tutan bir denetim birimi olmayı hedeflediklerinin altını çizen Adnan Ertürk sözlerine şöyle devam etti: "Mükellef odaklı, çalışan memnuniyetini en üst seviyede tutan, yetkin, modern bir yapı kurduk. Düzgün vergi mükellefi bu sistemde daha avantajlı olacak. Ancak vergi kaçırmaya teşebbüs eden mükellef için ise sistem bir o kadar disiplinli olacak"
Sabah Gazetesi
05.10.2012
Tweetle |